Naše zdravlje

 

Bioritam ljudskog tela

priredila: Sanja Jović


Sati: Od 12h do 15h

Oko podne mozak polako počinje da posustaje, a samim tim i opšta sposobnost čoevka. Ponestaje "goriva" koje pruža hrana, ali unošenje namirnica ne donosi poboljšanje, jer se posle ručka stupa u fazu psihomotorne umrtvljenosti. Čovek postaje dremljiv, tako da u rano popodne postoji opasnost od, na primer, saobraćajnih nesreća.

Sati: Od 15h do 18h

Ponovo se obnavlja proizvodnja hormona i vraća snaga za umni rad, s tim da je ovo doba podesnije za kreativni rad. Obnavlja se stvaranje insulina koji podstiče mišiće na rad, tako da je ovo dobro vreme za bavljenje sportom. Oko 15h na vrhuncu je ritam disanja, oštrina refleksa i opšta snaga. Oko 16h postiže se maksimum visine telesne temperature i krvnog pritiska, kao i brzine srčanih otkucaja.

Sati: Od 18h do 24h

Postepeno opadaju fizičke i umne sposobnosti, oseća se i uticaj večere. U 18h beleži se najveće lučenje mokraće dok je u 21h najniži prag bola. U 23h najčešće se pojavljuju alergijske reakcije, a sa dolaskom mraka smanjuje se i lučenje hormona. To je faza postepenog opuštanja koju prati usporavanje otkucaja srca i priprema organizma za san.