KRATKE PRIČE

 

Čarobni leptir

Bio jednom jedan kralj, koji je živeo u jednoj dalekoj zemlji sa ženom, dva sina i tri ćerke. Imali su ogroman dvorac i bili su veoma bogati.

Najmlađa ćerka je bila najlepša. Svi prinčevi iz drugih carsatva su se u nju zaljubljivali a njene sestre su bile jako ljubomorne.

Jedne noći svi odoše na spavanje, samo je najmlađa princeza ostala na terasi čitajući knjigu. Odjednom u njenu sobu uleti neki leptir. Imao je tako lepa žuta krila posuta nekim
zvezdicama, bio je tako sjajan. Princeza to nije odmah primetila jer je čitala zanimljivu knjigu. Leptir je njenu sobu napunio sa slatkišima i dragim kamenjem, a potom sleteo na jastuk. Princeza je ustala i krenula da legne u krevet, ali kad je videla onakav prizor prosto se oduševila i nije mogla da veruje svojim rođenim očima. Ugledala je leptira na svom jastuku.

Pomislila je da bi on to mogao učiniti; ali zašto, kako? Sve joj je to bilo jako čudno. Na leptiru je videla sjaj i jako joj se dopao. Upitala ga je da li je on to učinio a on nije odgovarao jer je spavao.

Legla je u krevet da spava ali ne tako lako, dugo je bila budna.

Prošla je noć a sve je ostalo kako je i sinoć bilo samo leptira princeza nije ugledala kad se probudila, ali je ubrzo videla da on stoji na njenoj lampi. Otišla je na doručak i nikom nista nije rekla , čak ni svojoj sestri kojoj je sve poveravala.
Vratila se u svoju predivno ukrašenu sobicu. Medjutim zlikovac je skočio na terasu i krenuo da uzima drago kamenje. Kada je uzeo koliko je hteo zgrabi princezu i odleti sa njom. Leptir to vide pa polete pravo za njim da spase princezu. Ružni zlikovac sa rogovima je smesti u neku sobu gde joj ni hrane ni vode nije davao a sebe onim dragim kamenjem obogatio. Leptir je video u koju sobu je zlikovac smestio princezu i odmah je oslobodio. Princeza se jako obradovala kad ga je videla. Međutim oni nisu bili potpuno oslobodjeni. Morali su još da prodju pored zlikovca.
To im je predstavljalo problem. Leptir napravi čarobni napitak i sipa ga zlikovcu u čašu. Zlikovac se uspava i oni prođoše pored njega i dođoše kuci.

Roditelji su se jako obradovali kad su je videli. Ispričala im je šta joj se desilo i rekla:"Da ovog leptira nije bilo ja se kući ne bih vratila". Roditelji su bili u čudu ali i jako zahvalni što im je ćerku spasao.

Leptir je ostao da živi sa njima. Princezi je pevao pesme i pričao priče.

Jednog jutra princeza se probudi i samo vide leptira kako
ispred njenog kreveta sjaji a iz tog sjaja se stvori princ.
Zaprosio je princezu i venčali su se. I tako su njih dvoje živeli dugo i srećno do kraja svog života.

Sanja Djurdjević