KRATKE PRIČE

 

Očev sat

 

Već star i iznemogao, pred samu smrt, kralj pozvasvoje sinove Mihajla, Miloša i Milana. Prva dvojica su bila u dvorcu, a najmlađi Milan je, tog dana, otišao u obližnju šumu, da pripremi drva za izgradnju crkve.
-Vidite da sam na samrti. Želja mi je da sačuvate naše kraljevstvo, da se lepo ophodite prema narodu, a iznad svega da se vas trojica slažete i volite. Milan nije ovde, ali vi mu prenesite moje reči... Sve što ostaje iza mene vi podelite na tri jednaka dela.
Ubrzo nakon ovih reči stari kralj je umro. Najstariji Mihajlo i srednji Miloš ostali su sami pored beživotnog tela svog oca.
-Ne moramo mi da uradimo sve kako je otac naredio. Njemu je i sada sve jedno. Ovako ćemo da uradimo. – Reče Mihajlo. – Ja kao najstariji, uzeću sanduk sa dukatima. Ti Mloše, oduvek si voleo da loviš. Zato ti uzmi očevog konja, luk i strelu, psa i sokola. A Milanu ostaje očev sat. Kada se on vrati rećićemo mu da je to bila očeva poslednja želja i on će je prihvatiti.
Srednji brat Miloš se brzo saglasio sa Mihajlovim predlogom. Kada se uveče Mlan vratio iz šume i kada su mu saopštili da mu je otac umro i da mu je ostavio samo stari sat, on se veoma rastužio, zbog očeve smrti, ali je uzeo sat sa zadovoljstvom i pomislio je kako će celog života nositi sat da ga podseća na oca. Starija braća su mu rekla da su oni uzeli novac i ostale očeve vrednosti i Milan se sa time saglasio.
Vreme je prolazilo, a najstariji Mihajlo je počeo da se kocka i da postepeno gubi novac, koji je njegov otac celog života štedeo. Čitavu noć bi proveo u kafani, a tokom dana bi spavao, tako da se uopšte nije interesovao za poslove u svom kraljevstvu. Srednji Miloš bi po nekoliko dana provodio u lovu, a onda bi se umoran vraćao kući, bez želje da bilo šta uradi. Jedino najmlađi Milan je radio sve poslove, a ujedno je vršio pripreme za izgradnju crkve.
Milanu je bilo žao svoje braće i nekoliko puta je pokušao da sa njima razgovara, ali bezuspešno. Mihajlo i Miloš su nastavili po svome, sve do jednog dana, kada je Mihajlo izgubio sav novac na kartama. Narednog dana Miloš, onako ljut, zbog bratovljeve nemarnosti i neodgovornosti, ode u lov, u najgušću šumu, u želji da uhvati divljeg vepra. U toku tog lova nastrada i pas i soko, a pri povratku, konj se povredi i ugine, tako da se Miloš postiđen i razočaran vratio kući.
Cele noći su Mihajlo i Miloš jedan drugog optuživali i vređali, okrivljujući, za sve što im se dogodilo, jedan drugog. Milanu je bilo žao braće i nije znao šta da uradi i kako da im pomogne. Otišao je u svoju sobu. Uzeo je očev sat, koji je počeo tiho da odbrojava dvanaest puta, oglašavajući ponoć. Milan do tada nije nikada čuo odbrojavanje sata. Kada se sat dvanaesti put oglasio u sobi se pojavi prelepa devojka, obučena u belu dugu haljinu.
-Znam da ti je žao zbog postupaka tvoje braće, ali ih i ne osuđuješ. A da li znaš da su oni, od samog početka, bili nepravedni prema tebi?
-Ne. – Iznenađeno odgovori Milan
-Braća su te slagala. Tvoj otac je, pred samu smrt, rekao da sve što iza njega ostane podelite na tri jednaka dela.
-Ne mogu da zbog toga mrzim i da se svetim svojoj braći. Sada mi je važno kako da ih pomirim i da ponovo pokušamo da vratimo ugled nekadašnjeg kraljevstva, koje je stvorio naš otac.
-Ujutru pre izlaska prvih sunčevih zraka, prošetaj do mesta na kojem si odlučio da sagradiš crkvu. – Reče devojka i iščeznu iz sobe.
Milan je, kako mu je nepoznata devojka i rekla, otišao narednog jutra. Na proplanku, nedaleko od njihovog dvorca, pored jednog starog hrasta bio je privezan osedlani konj, a pored njega je ležao lovački pas, a na hrastovoj grani stajao je soko. Mladić uze ove životinje i odvede ih Milošu. Videvši konja i sokola on se obradova i obeća bratu da se više neće svadjati sa starijim bratom i da će od sada brinuti o njima.
Naredne noći, tačno u ponoć, kada je očev sat otkucao dvanaest puta u Milanovoj sobi se ponovo pojavila ista devojka.
-Ako i dalje imaš poverenja u svoju braću, koja su te prevarila, ti i sutra idi na isto mesto kao i danas.
Milan htede da joj se zahvali za ono što je učinila za Miloša, ali pre nego što joj se i približio devojka je nestala.
Sledećeg dana, ispod drveta se nalazio sanduk sa dukatima. Milan uze sanduk i odnese ga najstarijem bratu, a on se pred njim obavezao da će ubuduće pametno i domaćinski postupati sa novcem, tako da celo kraljevstvo od toga ima koristi.
Kada je nastupilo veče Milan ode u svoju sobu i sakri se iza ormana. Tačno u ponoć, kada je sat dvanaesti put odbrojao u sobi se pojavi devojka. Počela je da se okreće oko sebe, jer se iznenadila kada je videla da u sobi nema nikoga. Tog trenutka Milan iskoči iza ormana i čvrsto uhvati devojku za ruke. Od tada, pa sve do danas srećno žive u kraljevstvu, a deca im se igraju na polju nedaleko od starog hrasta i nove crkve.

autor: Goran Despotović  
Ilustraciju pripremila: Milena D.