KRATKE PRIČE

 

Sestra i zalutali bratSvi su ih znali kao skromne i vredne, ponajviše zahvaljujući njihovom ocu koji bi do kasno radio u svojoj maloj obućarskoj radnji. Takvi su ostali i posle njegove smrti, dok je majka vodila brigu o njima. Ali i ona nije dugo poživela.

Kako je vreme prolazilo sestra i brat su se navikli da žive sami. Sestra, kao starija, vodila je brigu o kući i o svom bratu. Kada su potrošili ušteđevinu, koja im je ostala od roditelja, ona je počela da čisti i sredjuje po obližnjim kućama, a radila je i poslove u polju. Povremeno je sa njom odlazio i brat da radi lakše poslove. U dva navrata je odbila prosce, jer nije htela da ostavi brata, još nedovoljnog stasalog za život i rad. A i brat je prema njoj bio iskren i pun ljubavi. Često bi joj donosio poljsko cveće ili prelepe poljske ptice, koje bi hvatao, a ona držao u kavezu ispred kuće. Bio je medju najboljim đacima, jer je znao da njegova sestra to najviše voli.

Sa godinama brat se promenio. Nije više hteo da pomaže sestri. Popustio je sa učenjem u školi, a posle nekog vremena prestao je i da odlazi na časove. Sestra ga je molila da to ne čini ali je on nije slušao. Počeo je da odlazi od kuće i da se do kasno u noć zadržava po kafanama i drugim sličnim mestima. Od nekih komšija čula je da je počeo da se kocka.
Vreme je prolazilo, a brat je postajao sve suroviji prema sestri. Znao je da je uvredi, da je omalovaži pred drugima, da joj se podsmeva zato što je skromna što nigde ne izlazi. A ona je uglavnom radila po drugim kućama, da bi zaradila dovoljno novca za njegovu odeću i provode. Sav novac mu je davala i ako je znala da će ga odmah odneti da se kocka.
-Evo uzmi. Zaradila sam dva novčića. Platila mi je komšinica koja živi kod mosta. Nemoj sada da odmah odeš u kafanu. Sačuvaj novac, trebaće ti za školovanje... Nikoga kocka nije učinila čovekom. Vidiš kako je prošao onaj sajdžija koji je i radnju i onako veliku kuću izgubio na kartama, a sada mu deca prose po ulici.

-Nisam ja sajdžija. Daj novac. Nemoj da me čekaš, doći ću kasno.

Od pre nekog vremena počeo je svoje kartaško društvo da dovodi kući. Sestra bi ih služila, ali kada je počela da im prebacuje da je kocka porok, da je za sve njih bolje da uzmu da se zaposle ili da nastave školovanje, brat bi je izbacio iz kuće, dok se ne završi partija karata.

Dok je tako jedne noći šetala, po obližnjoj šumi, naiđe na onižeg starca, kako sedi na panju i jede jagode.
-Otkuda tako lepa i mlada devojka sama u šumi u ovo doba?

Devojka mu ništa ne odgovori, već nastavi da se šeta. Posle nekoliko metara, samo na drugom panju, ponovo vide istog starca.

-Vidim da si zbog nečega zabrinuta i tužna. Ne priliči ti. Treba da se veseliš. Kaži zašto si toliko nevesela?
-Nisam... Malo sam umorna. – Devojka se nije uplašila starca, ali nije htela da sa njim razgovara i da mu poveri svoju muku.
Narednog dana brat ponovo dovede svoje društvo i reče sestri da može da izađe i da se ne vraća brzo, jer planiraju da igraju do kasno u noć. Ona je pokušala da ga odgovori od te ideje, ali on nije hteo da je sasluša, već je brzo zatvorio vrata za njom. Ponovo je otišla u obližnju šumu da prošeta. Na istom onom mestu, kao i sinoć sedeo je starac.

-Znao sam da ćeš doći. Ja mogu da prepoznam kada je neko tužan i kada je povređen od svojih najrođenijih. Ispričaj mi šta nije u redu.

-Roditelji su mi rano umrli. Ostala sam sama sa mlađim bratom. Godinama smo lepo živeli i ako često nismo imali dovoljno novca ni za hleb. On je bio među najboljim učenicima. Ali kada je stasao u mladića potpuno se promenio. Počeo je da se kocka. Svake večeri dovodi po nekoliko ljudi, sa kojima se kocka do ranog jutra. Mene istera napolje, jer mu stalno prebacujem zbog takvog načina života.

-Uzmi ova tri novčića. – Starac iz zakrpljene torbe, koja je stajala pored njega, izvadi tri novčića. – Reci mu da si to zaradila i da mu ih daješ, da bi imao još više novca za kockanje.

Sutradan sestra je dala bratu novac, a on ga bez i jedne reči zahvalnosti uze. Cele večeri je dobijao na kartama. Bio je veoma srećan. Ali u vreme kada je on počeo da dobija novac na kartama sestra je osetila jake bolove u stomaku. Kada je pokušala da kaže bratu za bolove, on joj je odgovorio da ga ne uznemirava i da može da izađe u šetnju.
Nesrećna i pomalo povijena od bolova krenula je prema šumi, u kojoj je opet srela starca. Pogledao je u njeno tužno i bolno lice, a ona je samo oborila pogled.
-Da li si mu dala onaj novac?
-Jesam.

-Onda evo ti još tri novčića, pa mu ih daj i opet mu reci da si ih zaradila čisteći po kućama.

Sestra htede da ga upita zašto da mu još ona daje novac, sa kojim će brat da joj se kocka, ali nije stigla jer je starac nestao. Ujutru, kada je brat ustao ona mu pripremi doručak i dade mu tri novčića, koje je uzeo bez zahvalnosti i pitanja odakle joj.
Čim su mu uveče došli poznanici, da se kockaju, brat naredi sestri da im pripremi nešto za jelo i da im donese piće. Sve se dešavalo kao i prethodne večeri, on je uspeo da dobije novac od ostalih kockara. Koliko je bio zanesen igrom i novcem, nije ni primetio da mu je sestra legla u krevet, jer više nije mogla da podnese jake bolova, već je mislio da je ponovo izašla napolje.
Sledećeg dana, kada se probudio, zatražio je od sestre ponovo tri novčića. Kako je ona bila iznemogla i ubledela rekla mu je da nije imala snage da izlazi napolje, već neka on ode do obližnje šume u kojoj će sresti starca koji će mu dati tri novčića, koja je ona zaradila. Brat nije ni pogledao bolesnu sestru, već brzo ode do šume da potraži starca i da uzme novac.

-Ti si starac što duguje mojoj sestri novac?
-Jesam... Što ona nije došla?- Starac se nije iznenadio kada je čuo da ona nije mogla da dođe.
-Ne znam, valjda ima nekih obaveza. Imaš li ti taj novac ili nemaš?

-Imam. – Starac iz zakrpljene torbe izvadi tri novčića i dade ih mladiću, koji bez zahvalnosti i reči pozdrava ode.
Otišao je pravo u kafanu, gde se kockao do večeri. Kući je doneo punu kesu novca. Sestra je ležala u krevetu gotovo na samrti. Celoga dana nije ništa jela. Srećan i uzbudjen zbog tolikog novca, koji je doneo, nije je ni primetio u kući.

Ujutru brat ustane i počne da doziva sestru, da dođe i da mu spremi nešto za jelo. Ali kada se nije odazivala, on je potraži u njenoj sobi. Jedva je disala, bila je potpuno iznemogla. Nije bila u stanju ni da otvori oči i pogleda brata. Kada je vide onako bolesnu i bledu, brat se sažali nad sestrom, jer ga u tom trenutku podseti na majku. Otišao je kod lekara koga poznaje iz kafane, u kojoj su se kockali. Lekar joj prepiše nekoliko lekova, koji su bili dosta skupi. Brat joj dade lekove i ponovo ode kod svog društva. Kada se vratio primetio je da sestri nije bolje. Odlučio je da potraži boljeg lekara i otišao je po njega u drugi grad. Ovaj lekar pregleda sestru, prepiše joj lekove, ali i od njih joj nije bilo bolje.

Jedne večeri ga ponovo pozvaše poznanici sa kojima je kockao. Sačekao je da sestra zaspe, a onda se uputio prema kafani. Stigao je tek pred zoru. Bio je ljut što je kuća nesređena i što nema ništa za jelo. Ušao je u sestrinu sobu da vidi da li joj je bolje i da joj kaže da sutra ustane i da sredi kuću. Ali ona je jedva disala. On ponovo pozove lekare.

Po prvi put je osetio sažaljenje prema bolesnoj sestri. Počeo je da se priseća vremena kada su se zajedno igrali i kada su zajedno odlazili da rade i kao su se radovali njegovim dobrim ocenama u školi. Nije ni primetio kada je, šetajući se naredne večeri, došao do obližnje šume, u kojoj je, na jednom panju, sedeo starac.

-Što si tužan mladiću? Nisam navikao da te vidim zabrinutog?

-Sestra mi je ozbiljno bolesna, a ja ne znam kako da joj pomognem. Kada bih mogao da uradim samo delić onoga što je ona učinila za mene, čini mi se da bi joj to najviše pomoglo, ali ja ne znam kako.

Starac iz, one njegove, zakrpljene torbe izvadi tri novčića i dade ih mladiću.
-Idi do Sive planine, tamo ćeš naći starca koji od korena planinskih cvetova pravi čajeve. Kaži mu da sam te ja poslao i od njega kupi jednu kesu čaja. Svakoga dana kuvaj sestri čaj i provodi vreme sa njom. Ukoliko ne budeš pored nje čaj neće moći da deluje. Mladić tako i učini.

Danima je sestri davao po gutljaj čaja. Dok bi spavala donosio bi joj šumsko cveće, a u kavezima, koje je uneo u kuću, nalazile su se ptice, koje su po čitav dan, svojim cvrkutom, ispunjavale njenu sobu. Sa prvim prolećnim danima, izašla je sa bratom u šetnju, do obližnje šume. Na panju, ispod velike breze, više nije bilo omalenog starca. Kasnije su čuli, od nekih putnika da su ga videli u sličnoj šumi, nedaleko od drugog grada, u kojem je neki mladić potrošio celo očevo imanje, za kratko vreme, a otac mu leži u postelji bolestan, dok taj mladić i dalje radi po starom i ne okreće se na bolesnog oca.


autor: Goran Despotović 
Ilustraciju priredila: Milena D.