BIOLOGIJA

  Kako delimo gljive?

tekst i fotografija : Mirjana Davidović


Razdeo EUMYCOTA je podeljen na četiri podrazdela: ZYGOMYCOTINA, ASCOMYCOTINA, BASIDIOMYCOTINA i DEUTEROMYCOTINA. Najznačajniji za ljude su ASCOMYCOTINA i BASIDIOMYCOTINA. Mnogi predstavnici ova dva podrazdela su opšte poznate jestive i lekovite gljive.

U podrazdelu ASCOMYCOTINA ima i sićušnih gljiva vidljivih samo pod mikroskopom, ali ima i onih čija su plodna tela medju najcenijim jestivim gljivama uopšte. To su pre svega svima znani preskupi tartufi (familija Eutuberaceae, rod Tuber), ali ništa manje poznati i cenjeni smrčci (familija Morchellaceae, rod Morchella). Kod ovih gljiva spore se formiraju u mešinama (ascus), pa otuda i njihovo naučno ime.


Morchella conica, smrčak - jedan predstavnik gljiva iz podrazdela Ascomycotina

(više o gljivama možete saznati na web sajtu www.treasurekeepers.org.yu)