BIOLOGIJA

Upoznajte gljive

- rudnjače -

tekst i fotografije: Mirjana Davidović

 

Drugu grupu pečuraka čine gljive koje požute. Među njima ima i dobrih jestivih i blago toksičnih. Osnovna razlika im je miris. Jestive mirišu na badem ili na anis (negro bombone), a one otrovne na jod, hlor ili mastilo. Kod jestivih žuta boja brzo pređe u smeđu. Kod orovnih je hromasto-žuta boja najjače izražena u korenu drške i ostaje nepromenljiva. Ako niste sigurni u svoje čulo mirisa, ne berite pečurke koje na dodir požute.


Agaricus meleagris
- otrovna -

 

Agaricus placomyces
- otrovna -

 

Agaricus silvicola
- jestiva -

 

Agaricus essetei
- jestiva -

 

Agaricus perrarus
- jestiva -

Agaricus arvensis
- jestiva -

 

(više o gljivama možete saznati na web sajtu www.treasurekeepers.org.yu)