BIOLOGIJA

Upoznajte gljive

-  zeke (rusule) -

tekst i fotografije: Mirjana Davidović

 

Kada ovo imamo na umu, sigurno neće doći do trovanja. Među ovim gljivama ima izuzetno kvalitetnih za jelo, ali i veoma ljutih ili gorkih. Ljute i gorke su blago toksične, one bez ukusa i mirisa su sve do jedne jestive. Boje šešira ovih gljiva veoma variraju. Različita im je i boja listića i boja spora. Zato poznavaoci ovoga roda odlome komadić gljive zajedno sa listićima, neko vreme ga žvaću uz obilno lučenje pljuvačke, a zatim ispljunu i isperu usta. To je jedini siguran način da se proveri njihova jestivost.


Russula emetica
- ljuta -

 

Russula atropurpurea
- ljuta -

 

Russula foetaens
- neprijatnog mirisa -

 

Russula olivacea
- gorka -

 

(ove vrste su nejestive)

 

(više o gljivama možete saznati na web sajtu www.treasurekeepers.org.yu)