I
doručak ima važnu ulogu u strukturi dnevne ishrane, ali mora
imati veće učešće vitamina i mineralnih sastojaka i manji
procenat masti.Ovaj obrok treba da se sastoji od mlečnog napitka
ili čaja, sendviča ili kačamaka, popare, peciva, kolača...
Kao namaz može da se koristi buter, margarin, slatka ili kisela
pavlaka, kajmak. Uz sendviče, jutarnjem obroku obavezno dodati
i sveže povrće - paradajz, papriku, krastavac, šargarepu.
Preporučuje se i uzimanje domaće paštete od krem sira, kuvanog
jaja i šunke sa malo crnog luka.
Večera
je poslednji obrok i njena prvenstvena uloga je obezbeđivanje
ostatka hranljivih i energetskih sastojaka koji nisu uneti
tokom dana. Ona treba da se sastoji od lako svarljivih namirnica
i treba je uzimati 4-6 sati nakon ručka i najmanje 2 sata
pre odlaska na spavanje. Za večeru ne bi trebalo jesti ista
ona jela ili namirnice koje su se već uzimale u prethodnim
obrocima.
|
|
Stručnjaci
za ishranu zalažu se za grupisanje namirnica po ulozi i to
tako da dnevno treba uneti 30% žitarica kroz hleb i proizvode
od brašna, 10% mesa i mesnih i životinjskih proizvoda (poželjno
riba 1-2 puta nedeljno i do 3 jaja nedeljno), 20% mleka i
mlečnih proizvoda, 10% masti i ulja, 20% povrća i 10% voća
i šećera.
Veliki
je uspeh naviknuti mališane na razne vrste povrća, pri čemu
može pomoći to što deca vole šarolikost i žive boje, pa ih
treba što više kombinovati i lepo aranžirati jelo, u čemu
može pomoći peršun, koji se izuzetno preporučuje zbog bogatstva
gvožđem i vitaminom C.
|