Naše zdravlje

 

Jezik i ukusi

priredila: Sanja Jović

 


Oko 25 % svih ljudi na svetu spada u tzv. "superprobače", kod kojih se na jednom kvadratnom centimetru jezika može naći i do 80 gustativnih kvržica. Kod prosečnih (oko polovine ljudi) ima ih oko 50, a kod preostale četvrtine oko 15. Ova razlika ima svoje genetsko poreklo. "Superprobači" osetljiviji su od ostalih ne samo na ukus, već na bol i na dodir. Njima je gorko gorče, slano slanije, slatko slađe, kiselo kiselije. To su obično anti-alkoholičari i nepušači, jer ne trpe za njih prejak ukus alkohola i duvana u ustima, a često su skloniji jednoličnoj hrani, jer ne vole da probaju nove i intenzivne ukuse koji previše opterećuju njihova čula, pa obično jedu blagu hranu manje intenzivnih ukusa. Uočeno je da je većina "superprobača" ženskog pola, a uzrokom se smatra evolucija ovog čula koja je kod žena, kao hranilaca dece i porodice, bila intenzivnija.