Naše zdravlje

 

Jod

priredila: Sanja Jović


Po slobodnim procenama, u svetu zbog nedostatka joda preko 200 miliona ljudi ima poremećaj štitaste žlezde. Najviše obolelih je u planinskim krajevima centralne Evrope, u Aziji i Južnoj Americi. U planinskim predelima je količina joda u vodi i zemljištu uglavnom vrlo mala, pa samim tim i njegova količina u namirnicama. Zbog toga se preporučuje upotreba jodirane soli - dovoljno je 5 g (kafena kašičica) da bi se podmirile dnevne potrebe odrasle osobe za jodom.

Dobar izvor joda su i riba (bakalar, haringa, losos, sardine...), morski plodovi, morske alge, jaja. U malim količinama ga ima i u nekom voću (ananas, trešnje, dinje, banane, jabuke, grožđe). Joda ima i u povrću (blitva, šargarepa, praziluk, spanać), mleku, cerealijama i mesu.