Nauka
Šta se krije iza "E"? |
Veoma
čest i neškodljiv dodatak mnogih proizvoda je E 330 ili limunska
kiselina (limuntus). E 330 ima u sokovima, majonezu, senfu, konzerviranim
proizvodima.E
330 je oznaka za limunsku kiselinu. Da li ste znali da je limunska
kiselina - materija koja izaziva skupljanje usta i smešne grimase
koje pravimo kada jedemo limun ili narandžu? To je jedan od najčešćih
aditiva koji je danas u upotrebi, ali i predmet velike zablude.
Limunska kiselina predstavlja deo prirodnog ciklusa u ćelijama koji se po njoj zove i ciklus limunske kiseline. Postoje i drugi nazivi za ovaj ciklus, a jedan od njih je i Krebsov ciklus, prema nemačkom naučniku Hansu Krebsu koji je 1953. godine za ovo otkriće dobio Nobelovu nagradu (zajedno sa Amerikancem Lipmanom). Kod ovog aditiva postoje nesuglasice oko prevoda sa nemačkog jezika, jer su ime autora ciklusa čiji je prirodni deo limunska kiselina (Krebs) preveli kao rak, a onda zaključili da se radi o kanceru. S obzirom da se radi o veoma poznatom sastojku (koji se primenjuje od prehrambene do kozmetičke industrije), ova zabluda je danas veoma raširena.
Na žalost, nisu svi dodaci bezopasni. Njihovim unošenjem u većim količinama mogu nastati neki poremećaji kod ljudi, pa čak i bolesti: alergije, astme i ekcem. Neki aditivi mogu izazvati i veoma nemirno, pa čak i agresivno ponašanje kod dece.
UPOZORENJE! Lepe
i živopisne boje sokova i slatkiša, kao i različiti ukusi, ponekad
potiču od štetnih dodataka, naročito za decu: E 129, E 102, E
122, E 124, E 210, E 211 i E 110. Njih ima i u gotovim sosovima,
nekim gumenim i čokoladnim bombonama, slatkoj pavlaci za kuvanje,
u topljenim sirevima, suhomesnatim proizvodima, pudinzima, konzervama,
gotovim supama, sladoledima...
Oficijelno ime za E 123 je amarant, prema nazivu biljke iz koje
je ekstrahovan. Primena ovog aditiva dovela je do masovne pojave
alergijskih reakcija kod ljudi. Izazivač je astme, ekcema i hiperaktivnog
ponašanja, pogotovu kod dece. U eksperimentima na životinjama
izaziva defekte ili smrt fetusa, kao i kancer.
Najbolji
način da se unos aditiva svede na najmanju meru je osloniti se
na domaću kuhinju i jesti mnogo sveže hrane. |