Nauka

  Šta se krije iza "E"?

 

Veoma čest i neškodljiv dodatak mnogih proizvoda je E 330 ili limunska kiselina (limuntus). E 330 ima u sokovima, majonezu, senfu, konzerviranim proizvodima.E 330 je oznaka za limunsku kiselinu. Da li ste znali da je limunska kiselina - materija koja izaziva skupljanje usta i smešne grimase koje pravimo kada jedemo limun ili narandžu? To je jedan od najčešćih aditiva koji je danas u upotrebi, ali i predmet velike zablude.
Naime, limunska kiselina (E 330) je potpuno neškodljiva, a pojedini naučnici joj čak pripisuju i ulogu antioksidansa (što znači da neutrališe slobodne radikale u telu, koji dovode do starenja ćelija i mogu izazvati različite bolesti).

Limunska kiselina predstavlja deo prirodnog ciklusa u ćelijama koji se po njoj zove i ciklus limunske kiseline. Postoje i drugi nazivi za ovaj ciklus, a jedan od njih je i Krebsov ciklus, prema nemačkom naučniku Hansu Krebsu koji je 1953. godine za ovo otkriće dobio Nobelovu nagradu (zajedno sa Amerikancem Lipmanom). Kod ovog aditiva postoje nesuglasice oko prevoda sa nemačkog jezika, jer su ime autora ciklusa čiji je prirodni deo limunska kiselina (Krebs) preveli kao rak, a onda zaključili da se radi o kanceru. S obzirom da se radi o veoma poznatom sastojku (koji se primenjuje od prehrambene do kozmetičke industrije), ova zabluda je danas veoma raširena.Na žalost, nisu svi dodaci bezopasni. Njihovim unošenjem u većim količinama mogu nastati neki poremećaji kod ljudi, pa čak i bolesti: alergije, astme i ekcem. Neki aditivi mogu izazvati i veoma nemirno, pa čak i agresivno ponašanje kod dece.


UPOZORENJE!
E 123 je veoma opasan aditiv zabranjen od strane Svetske zdravstvene organizacije!

Lepe i živopisne boje sokova i slatkiša, kao i različiti ukusi, ponekad potiču od štetnih dodataka, naročito za decu: E 129, E 102, E 122, E 124, E 210, E 211 i E 110. Njih ima i u gotovim sosovima, nekim gumenim i čokoladnim bombonama, slatkoj pavlaci za kuvanje, u topljenim sirevima, suhomesnatim proizvodima, pudinzima, konzervama, gotovim supama, sladoledima... Oficijelno ime za E 123 je amarant, prema nazivu biljke iz koje je ekstrahovan. Primena ovog aditiva dovela je do masovne pojave alergijskih reakcija kod ljudi. Izazivač je astme, ekcema i hiperaktivnog ponašanja, pogotovu kod dece. U eksperimentima na životinjama izaziva defekte ili smrt fetusa, kao i kancer.
Sintetički parnjak E 123 je E 129, stvoren da zameni amarant, koji je osamdesetih godina XX veka, zbog dokazane štetnosti, zabranjen. E 129 je ekstrakt narandžasto – crvene boje koji se može naći u slatkišima, pićima, konditorskim i kozmetičkim proizvodima. I ovaj aditiv izaziva alergijske reakcije, pre svega kod osoba osetljivih na aspirin i astmatičara, kao i kod osoba sa osetljivom kožom. Povezuje se i sa pojavom kancera kod eksperimentalnih miševa. Nepoželjan je za primenu u većini zapadnoevropskih zemalja. Zajedno sa E 110 može se naći u gotovim sosovima svih vrsta, nekim gumenim i čokoladnim bombonama, slatkoj pavlaci za kuvanje, u topljenim sirevima, pudinzima, konzerviranoj ribi, gotovim supama, sladoledima...

 

 Najbolji način da se unos aditiva svede na najmanju meru je osloniti se na domaću kuhinju i jesti mnogo sveže hrane.
Gumene bombone – možda ponekad,... ali SAMO ponekad!